Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

От 15.09.2011 г. влезе в сила Наредба № 6/10.08.2011 г. за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения.
Здравословното хранене на децата в тази възраст се постига чрез ежедневен прием на пълноценна и разнообразна храна включваща най-малко поне по един представител от основните  групи храни: зърнени  храни и картофи, плодове и зеленчуци, мляко и млечни, богати на белтък храни /месо, птици,  риба, яйца, бобови/. Наредбата включва ограничаване на мазнините, захарта, солта и приемане на достатъчно количество течности.
 Ежедневно децата трябва да приемат зърнени храни или картофи, а минимум в четири хранителни приема седмично пълнозърнести продукти /хляб, хлебни, макаронени и тестени изделия, овесени ядки, жито и др./. Залага се на ежедневния прием на плодове и зеленчуци, като е задължително подкрепителната закуска преди обяд да е  пресен плод.
 Млякото /кисело, прясно/ и млечните продукти /сирене, кашкавал/ да се включват ежедневно самостоятелно или като компонент в ястията. Най-малко два пъти седмично предлаганото мляко следва да е със съдържание на мазнини 2%, а в останалите дни -  от 3 до 3,6%. Айрянът да е без добавена сол. Не се допуска млечните продукти да са с добавени растителни мазнини.
 Не се разрешава предлагането на полуфабрикати /кебапчета, кюфтета, кърначета и др./ и колбаси като основни ястия. Месото трябва да е без тлъстини, сухожилия и кости, птичето месо да е без кожа.
 Риба /без кости/ се включва в менюто най-малко един път седмично. Ограничава се строго приемът на сол. Туршии могат да бъдат включени в менюто само през зимния сезон до един път седмично.
 При приготвянето на храната следва да се прилагат здравословни кулинарни технологии – варене, печене, задушаване.
 Сладкарските изделия /пасти, торти и др./ са разрешени не повече от два пъти седмично.
 Приемът на енергия и хранителни вещества при децата се определя съгласно изискванията на Наредба №23/2005г. за физиологичните норми за хранене на населението. Седмичните менютата задължително се изготвят с участието на медицински специалист и/или технолог по хранене.
 В момента служители от РЗИ извършват проверки на седмичните менюта в детските заведения на територията на областта, осъществяват консултации на лицата, участващи при изготвянето им, и издават предписания за привеждане храненето на децата съгласно изискванията на Наредбата.
 Всеки, който се грижи за децата, споделя отговорността за изграждането у тях на здравословни хранителни навици и играе важна роля за осигуряването на адекватното им и здравословно хранене.
 Изпълнението на Наредбата в детските заведения осигурява здравословното хранене на децата през деня, но след вземането им у дома, отговорността поемат родителите. Много често, вземайки своето дете от детската градина, те го водят в най-близкия магазин и като „награда” за това, че е слушало през деня, му купуват вафли, бонбони, шоколадчета и др. лакомства. Възрастта от 3 до 7 години е изключително важна за формиране на здравословен модел на хранене. В тази възраст вкусът и навиците могат да бъдат възпитавани. Голя­мо значение има  личния пример. Децата са по-склонни да консуми­рат храни, които виждат, че тех­ните родители и приятели ядат често и с удоволствие.

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.