+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

19 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

     Според Световната здравна организация между 30% и 80% от хората над 18 години в повечето европейски държави са с наднормено тегло, като наднорменото тегло и затлъстяването водят до над 1 милион смъртни случая всяка година.
     България е на пето място сред европейските държави по случаи на затлъстяване.   Приблизително един милион са българите, страдащи от този проблем, както и от съпътстващи заболявания като хипертония, сърдечносъдови болести и диабет,
     До голяма степен тези заболявания се дължат на ниската консумация на плодове и зеленчуци, високия прием на мазнини, злоупотребата с готварска сол и изобилието на тлъсти меса в менюто.
     Българинът се храни нездравословно и това се дължи на вредни кулинарни навици, вкоренени в кухнята ни от десетилетия. В менюто ни преобладават много мазнини, сол, има свръхупотреба на захар и сладкарски изделия. Наред с това консумацията на риба е традиционно ниска. Не се ядат достатъчно сурови плодове и зеленчуци. Средният дневен прием на много от витамините и минералите е под минимума, особено при децата, бременните жени и старите хора.
     Според резултатите от анализа на профилактичните прегледи на децата и учениците от област Търговище сериозен медицински проблем за детската възраст в региона продължава да бъде затлъстяването. За поредна година при учениците то е регистрирано на първо, а при деца до 7 годишна възраст – на второ място по честота.
     Процентът на страдащите от свръхтегло учащи през 2011г. е 45.06%. Той продължава да се увеличава  ( 34,34% за 2010г. и 27,11% за 2009г.).
    Ситуацията е аналогична за повечето региони в страната. Причините се коренят в нерационалното хранене и ниската двигателна активност на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на слабата информираност на техните родители относно здравословния модел на хранене и стил на живот. 
    На 19 май, когато е Европейския ден за борба със затлъстяването на „Изложение Търговище”  ще бъдат раздавани информационни материали за здравословно хранене.
                                               
                                                                                                   РЗИ - Търговище

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.