+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

29 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО

На 29 септември Световната кардиологична асоциация чества Световния ден на сърцето. Неговата цел е да информира хората по света за опасността от сърдечни болести, високата смъртност до която водят и начините за превенция. В България Световния ден на сърцето се организира от Дружество на кардиолозите под мотото „Един свят-Един дом-Едно сърце”.

     През 2012г. фокусът попада върху превенцията на жените и децата, които според статистиката са не по-малко застрашени групи.
    Мит е, че сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от ССЗ наравно с мъжете. Шокиращи са фактите, че ССЗ са най-честият причинител на смърт сред жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи на сърдечно заболяване. А това означава, че всяка минута, някъде по света, една жена умира от ССЗ.
    Децата също са застрашени от сърдечни заболявания – риск съществува и преди раждането, но той се увеличава многократно с израстването на детето, което се храни неправилно, не е физически активно или е изложено на вредна среда, причинена от тютюнопушене, например. Освен това, децата могат да страдат и психически, ако някой от родителите им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване. Модерното общество допълнително предлага на децата рискова среда – леснодостъпна вредна храна, увлекателни компютърни игри, както и т.нар. пасивно тютюнопушене.
    Целта на Световния ден на сърцето е да информира хората по целия свят за опасностите и начините на превенция на сърдечните заболявания. Всяка година ССЗ причиняват близо 30% от всички смъртни случаи на земята (над 17 милиона живота годишно). Ако ръстът в стойностите продължи – към 2030 г. над 23 милиона души годишно ще умират от сърдечни заболявания. Това е повече от цялото население на Австралия.
    Тези цифри могат да бъдат драстично намалени с няколко елементарни стъпки, които всеки трябва да предприеме в семейната среда:
• налагане на здравословен начин на хранене
Факт: Нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.
Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол до под 5 гр. на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на вашето дете. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.
• повишаване на физическата активност
Факт: Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Надмормено тегло, диабет и липса на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни.
Съвет: Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести.Затова насърчавайте вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни в домакинската работа, на училище, в свободното време.
• отказ от тютюнопушене
Факт: Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.
Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.
    Над 80% от преждевременните смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се предотвратят чрез здравословна диета, редовни физически упражнения и въздържане от тютюнопушене.

    Регионална здравна инспекция – Търговище приканва всички хора да се погрижат за информираността за сърдечно-съдовите болести и здравословния начин на живот, за да се намали растежа на заболелите.

    Във връзка с предстоящото отбелязване на Деня на сърцето ще се проведат безплатни кардиологични консултации и прегледи  на 29.09.2012г. в област Търговище както следва:
      - „МБАЛ-Търговище” – от 9:00 до 12:00 часа;
      - „МБАЛ-Попово” – от 8:00 до 13:00 часа.

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.