Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

19 МАЙ - ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

 През месец май 2011 г.за първи път в България се отбелязва Европейския ден за борба със затлъстяването. Според проучвания на ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Половината от възрастното население и 20% от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи през 2011г. в България  200 хиляди от децата са със свръх тегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване.
  През месец април 2013г. в област Търговище се проведе проучване „Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на растежа на деца в детска възраст”. Проучването бе проведено сред 60 първокласника и техните родители. На децата бяха направени антропометрични измервания, а родителите отговаряха на въпроси, свързани с начина на животи хранене на тяхното дете. 
  Според резултатите от проучването едва 31.67% от децата приемат ежедневно  пресни плодове, 21.67% - пресни зеленчуци, 33% - мляко и млечни продукти, 26,67% - месо, а 10% не консумират риба. Все още се наблюдава лоша тенденция след приключване на учебните занятия  децата да посягат към храни, които не са полезни за тяхното здраве – 45.01% всеки ден си купуват шоколад и захарни изделия, 20% - пица и пържени картофи, 11.67% - безалкохолни напитки, съдържащи захар.
  Начинът на хранене се възпитава от ранна детска възраст, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата. 
  По повод 19 май експерти от РЗИ  съвместно с I ОУ „Христо Ботев“ гр. Търговище проведоха мероприятие „ Приготвяне на здравословен сандвич” с учениците от І ”д” клас. 
  С предоставените им от родителите полезни за здравето продукти като пълнозърнест хляб, разнообразие от пресни зеленчуци, масло и кашкавал,  децата вложиха творчество и приготвиха красиви здравословни сандвичи, които вкусно си похапнаха.
Благодарение на кулинарния полуден децата видяха, че здравословното хранене е не само полезно, но и лесно и забавно .

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.