+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

Маймунска вариола - информация за медицински специалисти

    За периода 13-21 май 2022 г. 12 държави в света, които не са ендемични за заболяването, са докладвали 120 случая на маймунска вариола към Световната здравна организация (СЗО). От проведените до момента епидемиологични проучвания не е установено заболелите да са пътували до засегнати от заболяването географски области и държави. Част от случаите са регистрирани при мъже, правещи секс с мъже. Няма съобщени смъртни случаи сред заболелите.
    Ендемични за заболяването са следните държави: Бенин, Камерун, Централна Африканска република, Демократична република Конго, Габон, Гана (само при животни), Кот Д’Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне, Южен Судан.
    Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се предава от животни на хора (зооноза). Причинява се от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae.
    Заболяването се предава от човек на човек при осъществен близък контакт с лезии, телесни течности, респираторни капчици и замърсени материали, напр. бельо и постелочни материали.
    Инкубационният период при маймунската вариола е между 5 и 21 дни, но обикновено варира от 6 до 13 дни.
    Различни животински видове са определени като чувствителни към вируса на заболяването. Употребата на недобре термично обработена храна и други животински продукти от заразени животни е вероятен рисков фактор.
    Маймунската вариола е обикновено самоограничаващо се заболяване, което може да протече тежко при някои лица, напр. деца, бременни или имуносупресирани хора.
    Маймунската вариола не е заболяване, подлежащо на задължителна регистрация и съобщаване в България и в държавите в ЕС/ЕИП. Предвид настоящата ситуация обаче Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е изготвила временна дефиниция за случай, която следва да се прилага от страните в ЕС.

Възможен случай: Лице, независимо от възрастта, пребиваващо в неендемична държава с остър обрив с неизяснена причина за появата
И                                   
Един или повече от следните признаци или симптоми, ако са се появили след 15 март 2022 г: главоболие, внезапно повишаване на телесната температура >38,5oC, увеличаване на лимфни възли, мускулни болки, болки в гърба, астения
И
При които следните заболявания не обясняват клиничното протичане на обрива: варицела, херпес зостер, морбили, Зика треска, Денга, Чикунгуня, херпес симплекс, бактериални кожни инфекции, дисеминирана гонококова инфекция, първичен или вторичен сифилис, шанкроид, лимфогранулома венереум, гранулома ингвинале, молускум контагиозум, алергична реакция и някои други местни типични причини за поява на папулозен или везикулозен обрив.

Получаването на отрицателни лабораторни резултати за посочените причинители на обривни заболявания не е необходимо, за да се определи заболелият като възможен случай на маймунска вариола.

Вероятен случай: Лице, отговарящо на дефиницията за възможен случай
И
Един или повече от следните критерии:
-   наличие на епидемиологична връзка (пряк контакт лице в лице, вкл. медицински работници без защита на очите, носа и устата);
-   директен физически контакт с кожа и кожни лезии, вкл. сексуален контакт;
-   контакт със замърсени материали, напр. дрехи, бельо, постелочни материали, прибори на вероятен или потвърден случай в рамките на 21 дни преди началото на оплакванията
-   данни за пътуване до ендемична за заболяването държава в рамките на 21 дни преди началото на оплакванията
-   с много или анонимни сексуални партньори в рамките на 21 дни преди началото на оплакванията
-   с положителен резултат от серологично изследване за Оrthopoxvirus, при отсъствие на ваксинация срещу вариола или друга известна експозиция на orthopoxvirus при хоспитализация поради заболяване

Потвърден случай: лице, отговарящо на дефиницията за възможен или вероятен случай и е лабораторно потвърден за вируса на маймунска вариола чрез PCR и/или секвениране.

Отхвърлен случай: лице, отговарящо на дефиницията за възможен или вероятен случай и е с отрицателен резултат за вируса на маймунска вариола при проведено PCR изследване и/или секвениране.

    Всеки заболял със съмнение за маймунска вариола следва да бъде проучен и ако е лабораторно потвърден – изолиран до завяхване на обривните единици, отпадане на образуваните крусти и образуване на нов кожен слой.
    Внимание следва да се обръща на пациенти с атипичен обрив, който преминава през няколко стадия на развитие – макули, папули, везикули, пустули по едно и също време във всички засегнати части от тялото, с проява на други клинични оплаквания от изброените по-горе.
   Предвид че близкият физически контакт се приема за най-същественият рисков фактор за предаване на инфекцията, при клиничен преглед или проучване на случай е необходимо да се прилагат всички мерки за превенция и контрол на инфекции (носене на очила/очен протектор, ръкавици, водоустойчива престилка, PP2 респиратори).
   При проучване на случай на маймунска вариола следва да се има предвид определянето на неговите контактни лица. Това са лица, които в периода от началото на оплакванията до отпадане на крустите от обривните единици на заболелия са имали един от следните контакти с него:
-   директен контакт лице в лице, вкл. и медицински специалисти без подходящи лични предпазни средства;
-   директен физически контакт с кожа и кожни лезии, вкл. сексуален контакт;
-   контакт със замърсени материали, напр. дрехи, бельо, постелочни материали, прибори на вероятен или потвърден случай в рамките на 21 дни преди началото на оплакванията.


Дирекция „Надзор на заразните болести“
РЗИ - Търговище

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.