+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

31 май 2022 г. - Световен ден без тютюнопушене

    Всяка година на 31 май отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. За първи път Световната здравна организация (СЗО) обявява този ден през 1988година. Той се провежда в страни по целия свят, като целта е както акцентиране върху опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, така и насърчаване на ефективни политики за намаляване въздействието от тютюнопушене.  
    Тази година мотото на тематичния ден е: „ Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“. Целта на кампанията е да насочи вниманието на обществеността за въздействието на тютюна върху околната среда- от отглеждането, производството, разпространението и отпадъците. Това ще мотивира пушачите с още една причина да се откажат от тютюнопушенето.  
    Цигарените фасове са сред най-често изхвърляните и срещани отпадъци по плажовете и крайбрежията в световен мащаб.В тях са идентифицирани опасни вещества - включително арсен, олово, никотин и други. Тези вещества се извличат от изхвърлените фасове във водната среда и почвата.Електронните цигари и нагретите тютюневи изделия могат да съдържат батерии и химикали, които изискват специално изхвърляне.
    В същото време по данни от Здравния профил на България страната ни е с най – висок процент на пушачи сред възрастното население и с втори най – висок процент сред подрастващите момичета.      Тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечно съдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания. В България 37,4% от населението на възраст над 20 години, са активни пушачи.
    По данни на СЗО около 780 милиона души желаят да откажат тютюнопушенето, но само 30% от тях имат достъп до методите, които могат да им помогнат да преодолеят както физическата, така и психическата зависимост от тютюна. Преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията. В тази връзка СЗО е разработила инструменти за отказване от пушенето: мобилни приложения, практични насоки за ограничаване на пушенето и „Поне 100 причини да се откажете още сега!“. Повече информация можете да намерите на следния линк: https://www.who.int/news/item/08-12-2020-who-launches-year-long-campaign-to-help-100-million-people-quit-tobacco
    Регионалните здравни инспекции в страната популяризират дейността на кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето, в които активните пушачи могат да се възползват от безплатни услуги и консултации.
    Ползите от отказване от тютюнопушенето са почти незабавни:
-   Само след 20 минути пулсът ви се нормализира.
-   В рамките на 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта пада до нормалното.
-   От 2 до 12 седмици кръвообращението ви се подобрява и белодробната функция се увеличава.
-   В рамките на 1 – 9 месеца кашлицата и задухът намаляват.
-   В рамките на 5 до 15 години рискът от инсулт се намалява до този на непушача.

    В отбелязването на Световния ден без тютюнопушене РЗИ – Търговище ще се включи като:
-   Организира конкурс за рисунка на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“  в ДГ № 11 гр. Търговище;
-   Проведе измерване на въглероден оксид в издишания въздух на активни и пасивни пушачи чрез апарата „Smoker lyzer“ в  II СУ, ПГЗ и ПГЕС гр. Търговище;
-   Направи функционално измерване на дишането чрез апарата „Спирометър“  на ученици от ПГЗ гр.Търговище;
-   Пред Драматичния театър в Търговище на 31 май от 16.00 часа -РЗИ,  Общинския съвет по наркотични вещества и БМЧК съвместно ще проведат скринингова кампания за безплатно измерване на въглероден оксид в издишания въздух на пасивни и активни пушачи на желаещите жители и гости на града. Демонстрация на пушещата кукла „Сю“, чрез която нагледно се проследява пътя на цигарения дим в организма и ще се покаже колко катран се отделя в белите дробове на човек след изпушване на една цигара. По време на кампанията ще бъдат раздавани информационни материали и постери.

    Всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в РЗИ-Търговище. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.
                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.