+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

1 – 7 август 2022 г. - Световна седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето – 1-7 август, се отбелязва в света за 30-ти пореден път. 

    Световния алианс за подкрепа на кърменето организира през тази година глобалната кампания, която има за цел да информира  и да ангажира обществото и ключовите участници, да инициира и да насърчава действия в подкрепа на кърменето. Членове на Алианса са Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.

„Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“  е темата на световната кампания през тази година. Тя ще е насочена върху необходимостта от укрепването на капацитета на всички участници, които трябва да защитават, насърчават и подкрепят кърменето на различни нива на обществото – правителства, системи за здравна грижа, работодатели и общности. Посланието на кампанията е, че всички участници във веригата трябва да бъдат информирани, образовани и овластени, за да могат да осигурят и поддържат благоприятна среда за семействата по отношение на кърменето. Кърменето е от ключово значение за стратегиите за устойчиво развитие след пандемията, тъй като подобрява храненето, гарантира продоволствена сигурност и намалява неравенствата както на национално ниво, така и между отделните държави.

   В резултат на правилата за спазване на физическа дистанция по време на пандемията от COVID-19 някои родители имаха по-малко възможности за участие в обучения и квалифицирано консултиране по въпросите на кърменето и включване в групи за взаимопомощ в общността. В някои държави се прилагаха политики, които не се основаваха на доказателства, като например отделяне на бебетата от майките им и ненасърчаване на кърменето при съмнение за COVID-19.

   Една африканска поговорка гласи: „Необходимо е цяло село, за да се отгледа едно дете.“ Това до голяма степен отразява посланието на кампанията по повод Световната седмица на кърменето тази година. Родителите се сблъскват с множество предизвикателства, за да осигурят най-добрата грижа за своето дете по време на бременността и около раждането. Продължаващата грижа за бебето и детето на следващите етапи е също толкова жизненоважна. Много участници съставляват „топлата верига на подкрепа на кърменето“ – в системата за здравни услуги, общността, работните места – и на всеки етап майките имат нужда от адекватна подкрепа от всички тях, за да могат да кърмят оптимално.

Защо една жена трябва да кърми своето бебе?

   Кърменето е продължение на връзката майка - дете след раждането. То дава възможност за тесен и системен контакт между тях, което се оказва особено благоприятно върху физическото и нервно - психическото развитие на детето.

   Препоръчва се кърменето да продължи поне през първите 12 месеца, а след това – колкото дълго имат желание.

  Кърменето осигурява възможно най-добрата храна за бебето. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 6 месеца от живота. Неслучайно много специалисти я определят като „бялата кръв”. Подобно на кръвта, кърмата има способността да пренася хранителни вещества, да подпомага развиващия се имунитет на бебето, а също и да унищожава различни болестотворни агенти, с които бебето влиза в контакт.

   Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека, понеже кърмата предава на бебето майчините антитела срещу болестите. Това е едно от изключителните предимства на естественото хранене.

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.