+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

17 ноември 2022 г. - Международен ден без тютюнопушене

    По традиция Международният ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. На този ден,  Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и на здравето на своите близки, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

    Световната здравна организация определя тютюна за единствения потребителски продукт, който убива до половината от хората, които го използват по предназначение на производителите. В световен мащаб той убива един човек на всеки четири секунди, което е приблизително 8 милиона души годишно. Един милион от тези смъртни случаи се случват при непушачи, изложени на тютюнев дим. Употребата на тютюн е пряко свързана с четирите най-разпространени незаразни заболявания: сърдечно-съдови заболявания, рак, хронични респираторни заболявания и диабет.

    В България 34,5 % от населението на възраст над 20 г. са ежедневни пушачи (по предварителни данни от проведеното през 2020 г. Национално проучване на факторите на риска за здравето на НЦОЗА), а тютюнопушенето като рисков фактор за здравето води до сърдечносъдови, ракови, белодробни, мозъчни и други тежки заболявания.

    Проблемът с тютюнопушенето сред подрастващите продължава да е актуален. Резултатите от изследването показват, че 26.3% от анкетираните са правили опити да пушат цигари, с незначителен превес на момичетата (26.8%) над момчетата (25.6%). Почти всяко пето дете е настоящ пушач (Настоящи пушачи – пушили един и повече дни през последния месец), като относителният дял на момичетата е малко по-висок (17.3% срещу 16.4%). Разпределението по възрастови групи показва, че тютюнопушенето е много по-разпространено сред 15-19-годишните (31.4%), отколкото сред тези на 10-14 години (4.0%). Сред пушачите и в двете възрастови групи преобладават момичетата, макар и незначително.

    Основната цел на инициативата е пушачите да приемат предизвикателството и да се откажат от пушенето поне за един ден или завинаги. Това помага да се промени и отношението към тази зависимост. 

    В отбелязването на Международния ден без тютюнопушене РЗИ-Търговище ще се включи като: 

-Проведе измерване на въглероден оксид в издишания въздух на активни и пасивни пушачи чрез апарата „Smoker lyzer“ в  училища от гр. Търговище и гр. Антоново; 

-Направи функционално измерване на дишането чрез апарата „Спирометър“  на ученици от гр. Търговище;

-Проведе обучения сред ученици от 5 до 12 клас от област Търговище.

-По време на обученията, ще бъде направена демонстрация на пушещата кукла „Сю“, чрез която нагледно се проследява пътя на цигарения дим в организма и ще се покаже колко катран се отделя в белите дробове на човек след изпушване на една цигара. По време на кампанията ще бъдат раздавани информационни материали и постери.

     Всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в РЗИ-Търговище. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.