+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

"Всяка доза има значение" - 23-29 Април 2023 г. - Европейска имунизационна седмица

                                                                                                             

 ЕВРОПЕЙСКА ИМУНИЗАЦИОННА СЕДМИЦА 

 23-29 април 2023 г.

   Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. От тогава до сега, всяка последна седмица на месец април, в рамките на тази инициатива Световна здравна организация и местни партньори в областта на общественото здравеопазване с общи усилия повишават информираността относно имунизациите, предпазването от ваксинопредотвратими болести и защита на живота.

   През 2023 г. Европейската имунизационна седмица е насочена към необходимостта от подобряване на ваксинационния обхват поради отчетения спад в имунизациите по време на пандемията от COVID-19.

       АКЦЕНТИ

-Ваксините защитават Вас и тези, които обичате. Всеки човек заслужава да бъде защитен. Всяка поставена доза ваксина има значение и спасява живот.

-Навременното поставяне на ваксини защитава. Разбирането на важността от прилагането на ваксини може да спаси живот. 

-Имунизационните календари са изготвени в зависимост от реакцията на имунната система в различните възрасти и ваксините се прилагат когато сме в най-голям риск от ваксинопредотвратимо заболяване.

-Говорете за ваксините и кога ще ги приложите с Вашия лекар. Спазвайте графика за поставяне на ваксини и поставете всяка пропусната доза ваксина (ако има такава).

-Много деца са с нередовни имунизации за възрастта си, което ги оставя незащитени от ваксинопредотвратимите заболявания. Поставянето на пропуснати дози ваксини повишава имунната защита срещу тежки ваксинопредотвратими заболявания.

-Ваксините работят, за да защитят вас и хората около вас от сериозни заболявания. 

-Когато всички хора са напълно имунизирани според националните си календари, благодарение на изградения колективен имунитет те защитават и тези, които не могат да бъдат ваксинирани..

-Имунизираните хора предотвратяват появата на причинителя при тези, които не могат да бъдат ваксинирани поради отслабена или увредена имунна система.

       ФАКТИТЕ НАКРАТКО

-Имунизацията срещу заразни болести защитава не само ваксинираното лице, но и околните.

-Благодарение на ваксините полиомиелитът в световен мащаб е намалял с 99% от 1988 г. насам. Независимо че в света е останал само един от трите типа диви полиовируси, той продължава да циркулира в Пакистан и Афганистан. Заболяването засяга основно децата до 5 годишна възраст, но всеки над тази възраст, който не е ваксиниран, може да заболее и да развие тежки симптоми. 

-Пълната имунизационна схема срещу полиомиелит в детска възраст осигурява имунитет през целия живот. В България ваксини срещу полиомиелит се прилагат през първата, втората и шестата година от живота на детето.  

През 2020, 2021 и 2022 г. имунизационният обхват срещу полиомиелит за област Търговище  е следният:

Приеми ваксина срещу полиомиелит                                                                            2020 г.2021 г.2022 г.

През първата година от живота - завършена имунизация (трети прием ваксина) 98 % 97 %97 %

През втората година от живота – първа реимунизация (четвърти прием ваксина)93,1 %84,7 %89,3 %

През шестата година от живота – втора реимунизация (пети прием ваксина)        69 %69 %72,5 %

-Морбили е една от най-заразните болести в света. Неимунизираните малки деца имат най-висок риск от заразяване, а усложненията могат да причинят дори смърт. Преди въвеждането на масова имунизация срещу морбили, обширни епидемии възникваха на всеки 2-3 години и отнемаха живота на около 2,6 милиона души годишно. Въпреки че имунизацията драстично намали смъртността от морбили, морбилният вирус продължи да циркулира и през 2021 г. 128 000 души загинаха от морбили. През 2023 г. се отчита ръст на заболелите от морбили в Европейския регион на СЗО.

-Две дози ваксини срещу морбили осигуряват защита от заболяване и свързаните с него сериозни усложнения при почти 100% от ваксинираните през целия живот..

-95% имунизационен обхват ежегодно ще предотврати разпространението на морбили и възникването на мащабни епидемии, както и ще доведе до елиминиране на заболяването. Поради високата заразност на морбилния вирус 90% от лицата без имунитет при контакт с болен от морбили ще се заразят и ще заболеят. Един на всеки 5 заболели ще развие сериозни усложнения, като инфекция на ухото, глухота, слепота, пневмония, енцефалит, дори смърт. Сериозните усложнения са по-чести при деца до 5 години и при възрастни над 30 г. Бременни жени без имунитет, които заболеят от морбили, са в риск от аборт, преждевременно раждане и раждане на недоносени деца. 

-В България имунизационният обхват срещу морбили с първа и втора доза е незадоволителен, като през 2020 и 2021 г. е по-нисък спрямо предходните години. През 2022 г. е регистриран ръст и при двата приема, но въпреки това остава неимунно (незащитено) детско население, което е предпоставка за възникване и разпространение на взривове от морбили в страната.

Данните за област Търговище са както следва:

Приеми ваксина срещу морбили                                                            2020 г.2021 г.2022 г.

През втората година от живота - първи прием ваксина (имунизация)87 %98,1 %92,2 %

На 12-годишна възраст – втори прием ваксина (реимунизация)            63 %67 %75,2 %

-Ваксината срещу хепатит Б е 95% ефективна за предотвратяване на инфекция, развитие на хронични заболявания и рак на черния дроб, причинени от вируса. Над 90% от здравите възрастни с остра хепатит Б инфекция се възстановяват от заболяването в рамките на една година. Обаче 90% от бебетата и до 50% от децата под 5 годишна възраст, които се заразяват с вируса на хепатит Б, развиват хронична инфекция за цял живот и свързаните с това усложнения като чернодробна цироза и рак. 

-В България имунизация срещу хепатит Б се прилага на новородените още през първите 24 ч. от живота им. За изграждане на пожизнена защита е необходимо получаването на още 2 или 3 дози ваксина срещу хепатит Б през първата година от живота. 

Данните за област Търговище са както следва:

Приеми ваксина срещу хепатит Б                                                                                                    2020 г.2021 г.2022 г.

През първите 24 часа от живота на новороденото - първи прием ваксина                              98,3 %97 %96,4 %

През първата година от живота - завършена имунизация (трети/четвърти прием ваксина)96,1 %94,5 %93,5 %

-Ракът на маточната шийка е четвъртото по честота раково заболяване при жени в света. Почти всички случаи на  рак на маточната шийка са причинени от човешки папиломни вируси (HPV) и могат да бъдат предотвратени чрез ваксинация. HPV ваксината е най-ефективна в предотвратяване на рак на маточната шийка през целия живот, ако се приложи на момичета на възраст между 9 и 14 г.  

-Имунизацията може да предотврати над 90% от всички ракови заболявания, причинени от HPV, както при жени, така и при мъже.  

   Имунизация на деца

- Всяко дете заслужава възможност за здравословен живот и ваксинацията е една от основните стъпки за това. 

- Децата под 5-годишна възраст попадат в особено висок риск от развитие на усложнения или дори фатален край при заболявания, които могат да бъдат предотвратени с ваксини. Ваксините, включени в имунизационния календар на всяка държава, дават възможно най-добрата защита на децата , когато те най-много се нуждаят от нея.

- Блокирайки по-нататъшното разпространение на болестта, ваксинираните деца помагат в защитата и на децата около тях. Това включва братя и сестри, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, съученици със специални здравни нужди и възрастните баби и дядовци.

- Имунизирайки децата срещу хепатит Б през първата им година от живота и срещу HPV в ранните юношески години, ще ги предпазим от бъдещо развитие на някои онкологични заболявания.

- Имунизирайки децата срещу патогени, причиняващи пневмония (Str. pneumonia, H. influenzaе), помагаме да се намали употребата на антибиотици и по този начин намаляваме и заплахата от развитие на антимикробна резистентност.

   Имунизация на подрастващи

- Ваксинирането не е само за деца. Реимунизациите и ваксината срещу човешки папиломни вируси продължават в юношеството и защитават децата и в бъдеще.

- Имунитетът срещу дифтерия, тетанус и коклюш може да намалее с течение на времето, и реимунизации е  необходимо да се поставят по време на юношеството и отново в зряла възраст.

- Ранното юношество (9-13-годишна възраст) е препоръчителното време за прилагане на ваксина срещу човешки папиломни вируси (HPV), което предпазва от рак на шийката на матката и други свързани с HPV заболявания. 

- Юношеството е времето, в което се прилагат допълнителни дози ваксини за по-траен имунитет срещу болестите, които са опасни за всяка възраст, в това число морбили, коклюш, рубеола, тетанус, дифтерия и менингит. Жените трябва да са добре запознати с риска от заразяване с рубеола на плода по време на бременността  и преди да забременеят да са сигурни, че имат приложена ваксина срещу рубеола.

   Имунизация на възрастни

- Ваксините предлагат защита за всички възрасти. Посредством  ваксинациите  защитавате себе си и околните от развитие на сериозни и потенциално фатални заболявания.

- Много хора, без да го осъзнават, са податливи на морбили и други заболявания, предотвратими от ваксини. С развитието на науката и технологиите рутинно се прилагат ваксини срещу все повече заразни заболявания, които в миналото са били нелечими или инвалидизиращи и ваксини за тях не са били налични, както и повечето от прилаганите в миналото ваксини са напълно обновени. Сега възрастните могат да ползват ваксини срещу много повече заболявания отколкото преди. 

- Действието на някои от ваксините отслабва с течение на времето. Реимунизациите срещу дифтерия и тетанус в зряла възраст са необходими за осигуряване на защита през целия живот.

- Здрави възрастни, които без да знаят са носители на причинителите на ваксинопредотвратими заболявания, могат да ги предадат на други по-податливи лица като бебета, имунокомпрометирани хора и възрастни над 65 години, като по този начин ги излагат на особено висок риск от усложнения. 

- Ако не сме напълно имунизирани по действащия имунизационен календар или не сме сигурни в имунизационния си статус, трябва да се посъветваме с нашия лекар за това кои са подходящите за нас ваксини.

  Отношението на медицинският специалист към ваксинацията оказва силно влияние върху вземането на решения от пациента/родителя. Лекарите, медицинските сестри и акушерките играят жизненоважна роля в съветването на пациентите си за ползата и важността на ваксините.

 

   Инфографика 1

   Инфографика 2

   Инфографика 3

   Инфографика 4

 

Дирекция „Надзор на заразните болести“

РЗИ - Търговище

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.