19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването
На 19 май се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Днес затлъстяването е определено като „Епидемията на 21 век“ не само сред възрастното население, но и сред децата.
Според данни на Световната здравна организация в повечето европейски страни между 30 и 80 % от хората са с наднормено тегло, а от децата с наднормено тегло са средно 20 %.
Затлъстяването е резултат от нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека.
Установено е, че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.
При хората с наднормено тегло се наблюдава повишен риск от сърдечно – съдови заболявания, появата и развитието на диабет тип 2, болести, свързани с обмяната на веществата, хипертония, атеросклероза, ставни заболявания, репродуктивни проблеми и преждевременна смърт.
Повишената консумация на храна, особено по – богатата на калории, в съчетание с ниска физическа активност водят до негативни резултати.
Важно е да се знае, че наднорменото тегло е много сериозен здравословен проблем, който не бива да бъде подценяван, но може да бъде контролиран.
България не прави изключение от останалите европейски страни, но е една от малкото, в които здравословното хранене е регламентирано с наредби и препоръки за здравословно хранене на различните възрастови групи при децата и учениците.
В област Търговище през 2022 г. общият брой на учениците, преминали годишен профилактичен преглед е 8495. От тях 1377 са с регистрирани заболявания, от които 760 са със затлъстяване, или 8.95 % от всички прегледани ученици (8.39 % през 2021 г., 8.07 % през 2020 г., 8.59% през 2019 г., 7.55% през 2018 г., 7.48% през 2017 г., 6.4% през 2016 г.). За поредна година като медицински проблем сред учащите на първо място е регистрирано затлъстяването.
По общини затлъстяването сред учениците е както следва:
Община Търговище – 10.96 % от всички прегледани ученици, 11.15 % през 2021 г., 10.31 % за 2020 г. и 9.69% за 2019 г.; община Попово – 6.45 % от всички прегледани ученици, 8.29 % за 2021 г., 5.13 % за 2020 г. и 8% за 2019 г.; община Омуртаг – 5.88 % от всички прегледани ученици, 2 % за 2021 г., 3.17 % за 2020 г. и 6.4% за 2019 г.; община Антоново – 6.25 % от всички прегледани ученици, 5.24 % за 2021 г., 4.28 % за 2020 г. и 5.8% за 2019 г.
При децата до 7 години затлъстяването е 2.11 % от всички прегледани деца, 1.55 % за 2021 г., 2.24% за 2020 г. и 1.72% за 2019 г.
Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши) и ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата.
През последните години и особено 2020, 2021 и 2022 години във връзка с кризата с Covid 19 се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове, което предполага увеличаване на случаите на затлъстяване.
Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.
От 1997 г. се извършва мониторинг на хранителния статус на населението, следят се показателите за наднормено тегло при децата. Непрекъснато се подобряват правилата за хранене на децата в яслите, детските градини и училищата. Създадени са добри условия за физическа активност в детските и учебни заведения. В учебните програми са включени инициативи за промоция на здравето и обучения за принципите на здравословното и балансирано хранене.
Борбата със затлъстяването изисква формиране на здравословни навици и промяна в начина на живот
12 препоръки за здравословно хранене:
1.Консумирайте пълноценна и разнообразна храна. Хранете се редовно и с удоволствие в приятна атмосфера, отделяйте достатъчно време за хранене.
2.Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия. Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти.
3.Ежедневно консумирайте над 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове, за предпочитане сезонни и сурови.
4.Предпочитайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и сол.
5.Избирайте постни меса, замествайте често месото и месните продукти с риба, птиче месо или бобови храни.
6.Ограничавайте общо приема на мазнини, особено на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини с растителни масла.
7.Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти. Избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар.
8.Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни.
9.Ако консумирате алкохолни напитки, приемайте ги в умерени количества.
10.Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни всеки ден.
11.Приемайте ежедневно достатъчно вода.
12.Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ нейното качество и безопасност.
Затова дали ще сме с нормално тегло или ще сме затлъстели зависи само от нас! Всичко друго са само оправдания!
Във връзка с 19 май експерти от РЗИ – Търговище изработваха плодови салати и плодови шишчета с ученици от първите класове на III ОУ „П.Р.Славейков“ и II СУ „Проф. Н. Маринов“.