+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

Световен ден без тютюнопушене – 31 май 2023 г.

    Всяка година на 31 май СЗО отбелязва Световен ден без тютюнопушене. Кампанията  е насочена за повишаване на осведомеността относно вредите и последиците от употребата на тютюн и излагането на вторичен дим, както и за отказване от тютюнопушенето. 

    Съгласно публикуваната информация от Световната здравна организация мотото на тематичния ден за 2023 г. е „Отглеждайте храни, а не тютюн!“

    Поставената от СЗО цел на инициативата е да се повиши осведомеността относно алтернативното производство на култури и възможностите за маркетинг на тютюнопроизводителите и да ги насърчи да отглеждат устойчиви земеделски култури, свързани с изхранването на населението по света. По данни на СЗО в целия свят около 3,5 милиона хектара земя се преобразуват за отглеждане на тютюн всяка година. Повече информация може да намерите на посочения линк: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2023.

    В световен мащаб всяка година загиват над 8 милиона души, засегнати пряко или косвено от тютюна. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.

    Данните от Националния център по обществено здраве и анализи, включени в доклада от Националното проучване на факторите на риска за здравето на населението на Р. България, 2020 г. посочват, че 39.4% от възрастното население употребява тютюн, като делът на мъжете е по-висок от този на жените, съответно 40.5% на 38.7%. Най-висок е делът на ежедневните пушачи - мъже във възрастовата група 45-54 г. (49.0%). Основната част от анкетираните пушачи употребяват бездимни тютюневи изделия, наргиле и електронни цигари вкъщи (44.7%), като делът им нараства няколко пъти с възрастта. В заведенията 36.5% от анкетираните употребяват тютюневите продукти. Най-висок дял на пушещите бездимни тютюневи изделия е във възрастта 20-35 г. Около 2/3 от пушачите (67.1%) подкрепят тоталната забрана за пушене на обществени места. На пасивно пушене в дома си са изложени 53.7% от анкетираните.

    На Световния ден без тютюнопушене Министерство на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция за закрила на детето, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския младежки червен кръст ще обявят (на интернет страниците си) резултатите от първа фаза на XV-то издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето”.

    Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора. Целта на конкурса е превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. 

    В отбелязването на Световния ден без тютюнопушене РЗИ-Търговище ще се включи като: 

-Проведе измерване на въглероден оксид в издишания въздух на активни и пасивни пушачи чрез апарата „Smoker lyzer“ в  училища от община Търговище; 

-Направи функционално измерване на дишането чрез апарата „Спирометър“  на ученици от гр. Търговище;

-Проведе обучения сред ученици от 1 до 11 клас от община Търговище;

-На 31 май от 15.00 до 17.00 часа пред Драматичния театър в гр. Търговище, РЗИ съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества и Българския младежки червен кръст, ще проведат скринингова кампания за безплатно измерване на въглероден монооксид в издишан въздух на желаещите пасивни и активни пушачи, жители и гости на града.

-По време на обученията, ще бъде направена демонстрация на пушещата кукла „Сю“, чрез която нагледно се проследява пътя на цигарения дим в организма и ще се покаже колко катран се отделя в белите дробове на човек след изпушване на една цигара. По време на кампанията ще бъдат раздавани информационни материали и постери.

     Всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Това може да стане в кабинета за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в РЗИ-Търговище. Повече информация можете да получите и от Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето – тел. 0700 10 323.

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.