Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

Европейска кампания "Екс пушачите са неудържими"

                                                                       ЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ
                                                              „ЕКС ПУШАЧИТЕ СА НЕУДЪРЖИМИ”
 
                                                                         26 СЕПТЕМВРИ 2013 г.
                                                                      „ДЕНЯ НА ЕКС ПУШАЧА“
   Кампанията „Екс пушачите са неудържими“ поощрява постиженията на екс пушачите от цяла Европа. Кампанията, инициирана от Европейската комисия, предлага безплатна помощ за отказване нацигарите чрез iCoach, безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите, основан на задълбочени научни изследвания и клиничен опит на психолози и комуникационни експерти. До момента близо 400 000 мъже и жени от цяла Европа активно са потърсили подкрепа в борбата си с цигарите чрез регистрация в основния иструмент на кампанията – iCoach (www.exsmokers.eu). 29 % от европейците пушат, като в ЕС тютюнопушенето продължава да бъде най-честата причина за смъртни случаи и заболявания, които могат да бъдат предотвратени. 31 % от пушачите са се опитвали да откажат цигарите през последните 12 месеца. В центъра на кампанията „Екс пушачите са неудържими“ е iCoach - дигитална платформа за здравни съвети, помагаща на пушачите да спрат тютюнопушенето със свой собствен ритъм – незабавно или в близко бъдеще. Пушачите от целия ЕС имат безплатен достъп до iCoach на техния собствен език чрез национални страници във Facebook. iCoach анализира навиците на пушачите и дава ежедневни, индивидуални съвети. От стартирането на кампанията през 2011 г. до м. юли 2013 г. 394 509 души от цяла Европа са се регистрирали в безплатната онлайн платформа iCoach, от които 15 075 са българи. Facebook Страницата на кампанията в  България (https://www.facebook.com/Unstoppable.bulgaria)  има 72 841 фена.
 
    Ако спрете да пушите, ще станете непобедими !!!
   Когато даден пушач стане бивш пушач, той/тя постига нещо значително. Личните ползи са многобройни: по-добро здраве, по-добър външен вид, повече пари и по-високо самочувствие. Ефектът върху обществото (по-ниски разходи за здравеопазване, по-силна икономика и т.н.) също е огромен. Следователно, отбелязването на „Деня на екс пушача“ на 26-ти семптември 2013 г. е в чест на бившите пушачи, които са горди и непобедими модели за подражание на онези, които се опитват да спрат да пушат.
iCoach
   Отказването от тютюнопушенето не е никак лесно. Ето защо тази кампания предлага едно изключително ефективно средство, с което да помогне на пушачите да оставят вредния навик зад гърба си. iCoach е безплатна дигитална платформа за подобряване на здравословното състояние чрез съвети, достъпна на всички официални езици в ЕС. За разлика от други подобни средства, iCoach се фокусира и върху хората, които не желаят да спрат да пушат, както и върху онези, за които има голяма вероятност да започнат да пушат отново. Около 30 % от хората, които започват програмата, определят себе си като непушачи след период от 3 месеца на използване на платформата.
    Действията на ЕС по отношение на тютюнопушенето
  Първите законодателни актове за контрол на тютюнопушенето са издадени през 80-те години на 20 век. Оттогава до днес законодателството и политиките на ЕС, насочени към спиране и превенция на тютюнопушенето, изминаха дълъг път. Броят на пушачите в ЕС бавно намалява и доста хора вече са се отказали от вредния навик.
Кампанията на Комисията „Help – За живот без тютюн“, започнала през 2005 г., завърши наскоро през 2010 г. Успешната кампания бе фокусирана върху превенция на тютюнопушенето, спиране на тютюнопушенето и пасивното пушене и беше насочена по-специално към младите европейци на възраст между 15 и 25 години. Днес „Непобедими“ е естественото продължение на тази кампания и има за цел да насърчи пушачите да се откажат от вредния навик. Една трета от европейците все още редовно палят цигара, а много хора продължават да умират от заболявания, свързани с тютюнопушенето. Това е не само човешка трагедия, а и основен здравословен и социално-икономически проблем, тъй като поставя голяма тежест върху системите за обществено здравеопазване и лишава Европа от работната сила, от която тя има нужда, за да бъде конкурентоспособна в тези трудни от икономическа гледна точка времена.
            Лица на европейската кампанията „ЕКС ПУШАЧИТЕ СА НЕУДЪРЖИМИ” станаха Боб Синклер (известен DJ) и Виктория Азаренка.
Това е техния поздрав по повод Деня на екс пушача:
http://www.youtube.com/watch?v=rMENyyVLWBU&feature=c4-overview&list=UUyIQC0g8bJoW3klrpj_oE3w
http://www.youtube.com/watch?v=AoeiCKHE-Sk&feature=youtu.be
http://www.youtube.com/watch?v=XJq93-KF-Hc&feature=c4-overview&list=UUyIQC0g8bJoW3klrpj_oE3w


Организирани събития:
26 септември 2013 г.:
Провеждане на безплатно измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи;

Час: 10.00 часа
Място: ПГСС гр.Попово

Час: 12.00 часа
Място: Гимназия „Хр. Ботев” гр.Попово

Разпространение на информационни материали.
Час: 11.00 часа
Място: Централните улици на гр.Попово.

Представяне използването на iCoach - безплатен онлайн инструмент за отказване на цигарите (попълване на въпросник за пушачи);
Час: 11.00 часа
Място: Площада пред общ. Попово

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.