Птичи грип
Болестта Птичи грип се причинява от вируса на птичия грип, като един от най-болестотворните за човека е подтип H5N1. Засяга основно птиците – диви и домашни.
Хората боледуват в редки случаи. Заразата се пренася от заразени птици, които отделят вируса със секретите си – слюнка, изпражнения, носен секрет. Заболяването е високо контагиозно (заразно) сред птичите популации.
За човека основно опасни са заразените домашни патици, кокошки, гъски, както и дивите водоплаващи. Заразяването може да стане при директен контакт със заразени или болни птици, при контакт със екскрети от инфектирани птици, при контакт със замърсени от птиците предмети, повърхности и др.
Замърсените ръце са основен преносител на вируса към човешкия организъм. Дихателният път на заразяване е също възможен, но е много по-малко вероятен – вдишване на заразен въздух, прах, аерозол.
Болестта птичи грип при хора се проявява главно с оплаквания от дихателната система. Развива се треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, възпаление на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите.
Като усложнение и причина за фатален изход се приема вирусната пневмония и т.н. остра дихателна недостатъчност.
Как да се предпазим от птичи грип?
- Да се избягва контакт с живи птици, здрави или болни, питомни или диви.
- Да се избягва контакт с места, където се отглеждат птици – птицеферми, курници, птичи пазари, автомобили, които превозват птици.
- Да не се пипат предмети, зацапани с птичи екскременти и секрети.
- Да се избягва ловуването на диви птици, както и контакт с тях.
- Да не се консумират сурови и полуготови продукти от птичи произход.
- Нужна е добра термична обработка на птичето месо и яйца преди консумация.
- Да се спазва добра лична хигиена – миене на ръцете и прочие.
- При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация.
- При контакт с болни хора да се използват лицеви маски.
- Инкубационния период след заразяване от птици е около 7 дни.
Може ли да се консумира птиче месо?
Да, след добра термична обработка. Вирусът на птичи грип загива при добра термична обработка на продуктите – месо и яйца. Приема се, че при консумация на добре обработени термично месо и яйца не е възможно заразяване на човек.
Лечението с антивирусни препарати е по преценка на лекуващия лекар.
https://www.efsa.europa.eu/bg/no-bird-flu



