+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

Птичи грип

Болестта Птичи грип се причинява от вируса на птичия грип, като един от най-болестотворните за човека е подтип H5N1. Засяга основно птиците – диви и домашни.

Хората боледуват в редки случаи. Заразата се пренася от заразени птици, които отделят вируса със секретите си – слюнка, изпражнения, носен секрет. Заболяването е високо контагиозно (заразно) сред птичите популации.

За човека основно опасни са заразените домашни патици, кокошки, гъски, както и дивите водоплаващи. Заразяването може да стане при директен контакт със заразени или болни птици, при контакт със екскрети от инфектирани птици, при контакт със замърсени от птиците предмети, повърхности и др.

Замърсените ръце са основен преносител на вируса към човешкия организъм. Дихателният път на заразяване е също възможен, но е много по-малко вероятен – вдишване на заразен въздух, прах, аерозол.

Болестта птичи грип при хора се проявява главно с оплаквания от дихателната система. Развива се треска, болки в гърлото, болки по мускулите и ставите, възпаление на очите, кашлица, хрема, болки в гърдите.

Като усложнение и причина за фатален изход се приема вирусната пневмония и т.н. остра дихателна недостатъчност.

Как да се предпазим от птичи грип?

  1. Да се избягва контакт с живи птици, здрави или болни, питомни или диви.
  2. Да се избягва контакт с места, където се отглеждат птици – птицеферми, курници, птичи пазари, автомобили, които превозват птици.
  3. Да не се пипат предмети, зацапани с птичи екскременти и секрети.
  4. Да се избягва ловуването на диви птици, както и контакт с тях.
  5. Да не се консумират сурови и полуготови продукти от птичи произход.
  6. Нужна е добра термична обработка на птичето месо и яйца преди консумация.
  7. Да се спазва добра лична хигиена – миене на ръцете и прочие.
  8. При поява на грипоподобни симптоми да се потърси лекарска консултация.
  9. При контакт с болни хора да се използват лицеви маски.
  10. Инкубационния период след заразяване от птици е около 7 дни.

Може ли да се консумира птиче месо?

Да, след добра термична обработка. Вирусът на птичи грип загива при добра термична обработка на продуктите – месо и яйца. Приема се, че при консумация на добре обработени термично месо и яйца не е възможно заразяване на човек.

Лечението с антивирусни препарати е по преценка на лекуващия лекар.

https://www.efsa.europa.eu/bg/no-bird-flu

 

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG47UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.