+Мен

Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

Месец за осведоменост и профилактика на остеопорозата - Октомври 2014 год.

      Ежегодно на 20-ти октомври се отбелязва Световния ден за борба с остеопорозата. Световната здравна организация определя заболяването като трети по значимост здравен проблем след сърдечно-съдовите и раковите заболявания, свързан с начина на живот и прогресивното остаряване на населението на планетата.

Регионална здравна инспекция – Търговище организира информационна Кампания под надслов ”Да запазим костите си здрави”. Фокусът на кампанията тази година е насочен към превенция на фрактурите и последиците от тях при силния пол. Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопорозата и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

В периода 20-31 октомври експерти от РЗИ-Търговище ще изнесат презентации:

  • в Клубове за възрастни хора в града, запознавайки ги със същността на заболяването, рисковите фактори и профилактиката;
  • на деца от ЦДГ и ОДЗ за това колко е важно пълноценното хранене и двигателната активност за здравето на техните кости и правилното им израстване.

            Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите. Характерно за него е намаляване масата на костното вещество, което повишава чупливостта им.Заболяването е познато още като „тихата епидемия“, защото загубата на костна плътност е неусетна и безсимптомна, докато не настъпи счупване.  Счупванията водят до силни болки, инвалидност и влошено качество на живот.

            От раждането до 30 – 35 годишна възраст в човешкия организъм се натрупва най-голямо количество костно вещество и костите имат най-голяма здравина. С напредване на възрастта физиологично следва постепенно минерално обедняване на скелета. Специално при жените след менопаузата естественото равновесие между изграждането и разграждането на костта се нарушава в най-голяма степен.

            Различни са причините, които могат да нарушат баланса между двата процеса на формиране и разграждане на костта и от тук да се стигне до значителна загуба на костна маса, т.е. до остеопороза. Сред рисковите фактори са ранна менопауза (преди 45 г.), небалансирано хранене (намален прием на храната с белтъчини, калций, витамини), продължително обездвижване, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наличие на определени заболявания (повишена функция на щитовидната жлеза, диабет, хронична бъбречна недостатъчност, нарушено усвояване на хранителни вещества и др.), както и продължителна употреба на някои медикаменти (кортикостероиди, противогърчови медикаменти и др.).

            Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още в ранна детска възраст, когато се формира върховната (пикова) костна маса. У децата трябва да бъдат изграждани навици за рационално хранене – консумиране на разнообразна храна, с достатъчен внос на калций, на витамини B, D и C. Ако човек приема с храната всички вещества, необходими за изграждането на здрави кости, но води заседнал начин на живот, това също е пагубно за костите. Физическата активност е задължителна, като най-полезна е тази, свързана с противодействие на земното притегляне - разходки, гимнастика, аеробика, игри с топка, танци. Така костите придобиват якост, гъвкавост, устойчивост и издръжливост. Препоръчително е ограничаване въздействието на рисковите фактори за развитие на остеопороза като тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол и ограничаване консумацията на кафе до 1-2 чаши дневно.

        Провежданите през годините изследвания и статистики, относно заболяемостта от остеопороза, сочат като най-рискови  групи от населението жените по време и след менопауза, мъжете над 50 годишна възраст, лицата с една и повече фрактури и лицата с наследствена обремененост.

Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с подходящо хранене и физическа активност са фактори, които в дългосрочен план допринасят за ограничаване на фрактурите вследствие на чупливост на костите. За да бъдете информирани и бдителни за вашето здраве и здравето на вашите близки, присъединете се към Кампанията в месеца за осведоменост и профилактика на остеопорозата.

 

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.