Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

На вниманието на медицинските специалисти и гражданите пътуващи извън страната

   Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари.
Причинителят – вирус „Западен Нил“ е РНК вирус, част от семейството на флавивирусите. За първи път е изолиран през 1937 г. от кръвта на болна жена с температура, живееща в провинция Западен Нил в Уганда.
    Разграничават се две генетично различни подгрупи щамове на вируса:
•  вирусите от първа подгрупа са по-разпространени и се срещат в Африка, Близкия Изток, Европа и Северна Америка и са причинители на големи епидемии
•  вирусите от втората подгрупа , циркулиращи в Африка, са внесени напоследък в Европа (Унгария, Румъния, Гърция).
  Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар (предимно комари Culex), но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и чрез преливане на кръв. Виремията при хората е с ниски стойности и продължава кратко, затова не се осъществява предаване на инфекцията от човек на човек. Човекът се явява „задънена улица” за епизоотичния процес.
   Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.
   Западнонилската треска обикновено протича леко, или умерено тежко, с грипоподобни симптоми - температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно. По - тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст. Такива случаи са 1 на 140-320.
   Лечението на заболяването не е специфично, провежда се симптоматична терапия.
   Диагнозата на Западнонилска треска се поставя по епидемиологични и клинични данни („вероятен“ случай), както и лабораторно – чрез доказване на специфични антитела в периферната кръв („вероятен“ случай) или чрез вирусна изолация, молекулярни тестове и доказване на антитела в ликвора („потвърден“ случай).

На вниманието на специалистите: Дефиницията на случай на Западнонилска треска може да бъде видяна в  Наредба на МЗ №21/2005 год. за реда и начина за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести в страната. При съмнение за инфекция с вируса на ЗНТ случаите следва да се диагностицират в НРЛ по предавани с кърлежи инфекции, НЦЗПБ.
Треска „Западен Нил“ е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител - комара. За Европа, времето, през което най-често се регистрират случаи е от юли до октомври, с пик през август - септември. През последните години първите случаи на заболяването се съобщават още през месец май, а регистриране на случаи се среща и до месец декември.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията ( ЕЦПКЗ ), Стокхолм през 2018 г. са докладвани 710 случая на Западнонилска треска в страните от ЕС ( Италия – 327, Гърция – 147, Румъния – 117, Унгария – 96, Франция – 11, Австрия - 8, Хърватска – 3 и Словения – 1. ) Заболели са регистрирани и в други държави: Сърбия – 213, Израел – 49 и Косово – 3. Съобщени са и 63 смъртни случая на ЗНТ: Сърбия- 21, Гърция – 16, Италия – 13, Румъния – 12 и Косово – 1.
   През 2002 г. се описва най-голямата епидемия от Западнонилска треска в западното полукълбо, в САЩ с 3 389 заболели, в 41 щата.
   Няма ваксина срещу вируса на Западнонилската треска.
   Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.
   Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.
   Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите - да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон, достъпни за комарите; вода, която не е покрита да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безразборно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода, в която се развиват ларви на комари; малки водоеми (локви, разливи край чешми), ако нямат стопанско значение – да се премахват чрез отточване или засипване.
  С цел превенция на предаването на ЗНТ по кръвен път ЕЦПКЗ препоръчва да се засили контрола при подбора на донори, като всяка държава на Европейския съюз  трябва да въведе 28-дневно отлагане от кръводаряване или NAT изследване на вероятните донори, пребивавали в заразени държави. Донори на органи, тъкани и клетки, завърнали се от заразени държави се изследват за инфекция с вируса на ЗНТ.

                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.