Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

14 ноември – Световен ден за борба с диабета

   14 Ноември е Световен ден за борба с диабета - По решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.
   Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия.
  Световната здравна организация предвижда към 2030 г. над 500 милиона да бъдат засегнати от диабет. Статистиката показва, че на всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а един човек умира от това заболяване.
  Съществува огромен брой недиагностицирани пациенти и съответно те не се лекуват и не контролират заболяването си. У нас над 577 000 души живеят с тази диагноза, децата са над 2000, а най-новият плашещ факт е появата на бебета до една година, които вече са болни.
  По данни на лечебните заведения от област Търговище за 2017 г. броят на регистрираните със захарен диабет лица е 6613.
  Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.
  Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на близки роднини, страдащи от захарен диабет. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието.
  Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета.
  Симптомите, при които трябва задължително да се посети личния лекар, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др. При повечето от хората с диабет тип 2 липсват признаци на заболяването и то се открива случайно при провеждане на изследвания по друг повод.  Повечето от тях обаче са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини предимно в областта на корема.
  Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.
  Последствията и усложненията от диабета могат да бъдат много тежки. Основен проблем са развиващите се късни усложнения на болестта, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализа, ампутации на крайници, съдови усложнения – исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, мозъчно-съдова болест, мозъчен инсулт.
  Превенция и лечение. Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета с 35%. Особено важно е извършването на профилактични прегледи. От важно значение е редовното измерване на нивото на кръвната захар – с глюкомер или в лаборатория. Освен това е необходимо изследване и на нивото на липидите. 
  Лечението на заболяването е комплексно и вкючва както контрол на нивото на кръвната захар, така и на другите съпътстващи диабета рискови фактори – артериална хипертония, дислипидемия, затлъстяване.
  Както за диабет от тип 1, така и за диабет от тип 2 е необходимо специалист да установи хранителен режим с прецизиране на качеството, количеството и съдържанието на въглехидрати и мазнини. Назначава се и ежедневен двигателен режим. Международната Диабетна Федерация препоръчва поне 30 минути умерена физическа активност – бързо ходене, плуване, каране на колело, танци през повечето дни от седмицата. Промяната в начина на живот снижава риска от захарен диабет с 58%.


 

                                                 


                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.