Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването

      За поредна година се отбелязва Европейският ден за борба със затлъстяването. Според проучвания на ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Поради това е необходимо да се обърне внимание на свързаните с това заболяване рискове от сърдечно-съдови и метаболитни заболявания.
      Днес наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем, поради доказаната пряка връзка със заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, захарен диабет тип 2, сърдечен инфаркт, някои злокачествени заболявания и повишени нива на мастите в кръвта, които съкращават живота с около 7-10 години.
      В повечето случаи затлъстяването е свързано с повишена консумация на високоенергийни храни и понижен разход на енергия. Това води до натрупване на излишна мастна тъкан в тялото.
В зависимост от степента на това натрупване, състоянието се определя като наднормено тегло или като затлъстяване.
      Затлъстяването е резултат на нарушен енергиен баланс – съотношението между енергийната стойност на храната и енергоразхода на човека – т.е. хората наддават на тегло, когато поемат повече калории, отколкото изгарят. Излишните калории се складират в тялото под формата на тлъстини. Затлъстелите хора носят на гърба си огромно количество излишни мазнини и рисковете за тяхното здраве са сериозни.
      Установено е , че при децата с наднормено тегло се увеличава трайно броят на мастните клетки, което предразполага към затлъстяване в зряла възраст.
      В 90% от случаите затлъстяването е свързано с нездравословни хранителни навици и понижена двигателна активност.
      През 2018 г. общият брой на учениците в област Търговище, преминали  годишен профилактичен преглед е 8929. От тях 1188 са с регистрирани заболявания, от които 674 са със затлъстяване, или 7.55% от всички прегледани ученици (7.48% през 2017 г., 6.4% през 2016 г. и 6.2% през 2015 г.). За поредна година като медицински проблем сред учащите на първо място е регистрирано затлъстяването, което се увеличава процентно.
      По общини затлъстяването сред учениците е както следва:
      Община Търговище – 9.3%; община Попово – 5.33%; община Омуртаг – 4.24%; община Антоново – 6.57% и община Опака – 11.44%.
При децата до 7 години затлъстяването е 0.79% при 1.23%  за 2017 г. и 2% за 2016 г.
      Нездравословният модел на хранене – честата консумация на високо енергийни храни (пържени храни, чипс, сладкиши), ниската физическа активност са водещи фактори за увеличаване на свръхтеглото и затлъстяването при децата. През последните години се наблюдава застояване на децата пред телевизора и компютъра с часове.   
      Профилактиката на наднорменото тегло и затлъстяването трябва да започне още от детска възраст в детските заведения и в семейството, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. Създаването на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност от детството намалява здравния риск от появата на редица заболявания в по-късна възраст.
Балансираната диета и редовната физическа активност са от съществено значение за добро здраве. За постигането на тази цел е необходимо спазването на няколко прости правила - за по-качествен и здравословен начин на живот:

●  Да намалим приема на мазнини, захарни и сладкарски изделия, газирани напитки;
●  Да увеличим консумацията на плодовете и зеленчуците;
●  Да заместим тестените храни с пълнозърнест хляб и зърнени храни като важен източник на енергия;
●  Да намалим употребата на сол и консумацията на солени храни;
●  Да приемаме ежедневно достатъчно вода;
●  Да избягваме обездвижването и бъдем физически активни поне 60 минути на ден.


    Във връзка с 19 май – Европейски ден за борба със затлъстяването РЗИ – Търговище ще проведе:  

●  Обучения на деца и ученици от детските градини и училищата на гр. Търговище по теми, свързани със здравословното хранене;
●  Спортни мероприятия с учениците от третите класове на I ОУ „Христо Ботев”  и II СУ „Проф. Н.Маринов” – гр. Търговище в парк „Борово око” през периода 20 – 22 май;                                                                                          

●  Спортни празници в ДГ №11 „Радост” и ДГ №5 „Червената шапчица” – гр. Търговище;
●  Информационна кампания на Изложение Търговище на 19 май;                                                       
●  Включване в националната кампания „Ден на революцията в храненето” с ученици от трети клас на I СУ – гр. Търговище на 17 май.
   В подкрепа на борбата със затлъстяването, промоция на здравословното хранене и физическата активност Регионална здравна инспекция - Търговище с подкрепата на медицински специалисти в  училищата и детските градини  област Търговище, разпространява здравно-образователни материали с националните препоръки за здравословно хранене.
                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.