Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

ГРИП. Как да се предпазим - сезон 2019-2020 година

Грип: симптоми, лечение, превенция


    Вероятността човек да прекара грип и то не еднократно през живота си е много по-голяма отколкото предполагаме. Поради това не е достатъчно само да разпознаваме симптомите на болестта, но и да знаем как да се предпазим и лекуваме от нея.
Колко опасен е грипът?
    Когато грипът не е съпроводен с друго заболяване, той обикновено преминава без усложнения и не е опасен.
Какви са симптомите на грипа?
    Инкубационният период (периодът между заразяването и появата на симптоми) е между 1-4 дни.
    Грипът започва с внезапно втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Клиничната картина може да варира в протичането си в зависимост от възрастта, предшестващите заболявания, вида на грипния вирус, някои специфични състояния като бременност, имунен дефицит и др.
    Заразяването с грип става по въздушно-капков път - чрез кихане и кашляне. Предават се предимно чрез отделяния секрет при кихане и кашлица. Вирусите са устойчиви във външната среда. Те могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности.
    Усложненията при грип са пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.
Как да се предпазим от грипа?
    Ваксинацията е ефективен и безопасен начин при превенцията от грип. Най-подходящ за ваксинация е периода от ноември до декември, преди появата на грипа, като е необходимо реимунизация всяка година. Това се налага тъй като ваксината не предоставя дълготраен имунитет и е ефективна само срещу този вирусен щам, който се съдържа във нея. Всяка година различни щамове на грипния вирус се разпространяват сред населението, което е и причина състава на ваксината да се променя ежегодно.
    С Решение №6 от 10.01.2019г. на МС е приета Национална програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022г.
    В България, ежегодните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3-4 седмици. През тези седмици заболяемосттаза страната достига до над 300 на 10 000 население, което означава, че в периода на епидемичен подем са преболедували не по-малко от 250 000 – 300 000 души.
    Грипът се проявява във всички възрастови групи, от по-леки до тежки състояния и смърт. Най-висока е смъртността при хората над 65 години като достига до 90% от смъртните случаи, предимно при лица с придружаващи заболявания.
    При хора в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложненията до 60%, а смъртните случаи с 80%.

    С приемане на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели чрез повишаване на имунизационния обхват при възрастни, навършили 65 години, да се снижи заболяемостта и смъртността от сезонен грип и от усложненията, свързани с грипа. Предвидено е имунизацията с грипни ваксини да се провежда през периода октомври-декември от общопрактикуващите лекари, сключили договори по чл.59, ал.1 от ЗЗО на лицата, включени в пациентската им листа.
    Ваксините, които ще се прилагат за изпълнение на Националната програма следва да са вписани в Приложение №3 „Лекарствени продукти, предназначени за лечение на СПИН, на инфекциозни заболявания, на заболявания извън обхвата на ЗЗО, заплащани по реда на чл.82, ал.1, т.8 от Закона за здравето, както и ваксини за задължителни имунизации и реимунизации, ваксини по специални показания и при извънредни обстоятелства, специфични серуми, имуноглобулини, определени с наредбата по чл.58, ал.2 от ЗЗ“ на Позитивния лекарствен списък.
    Към момента в посоченото приложение е регистриран единствено лекарствения продукт- Vaxigrip Tetra в опаковка по 10 бр., което ОПЛ е необходимо да съобразят при изготвяне на заявките си.


                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.