Зелен телефон на

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка

 

              0800 13 454

       http://www.hpv-vaccine.bg/

 

За живот!

za_jivot

Mесец Ноември - месец за борба със затлъстяването и здравословния начин на живот

   Месец ноември е определен за борба със затлъстяването  и здравословния начин на живот на територията на област Търговище.   
   По данни на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, приблизително 1,5 млн. от българите са със свръх наднормено тегло и страната  ни е на едно от водещите места по честота на затлъстяването в детска възраст сред страните от ЕС.
   Наднорменото тегло е сериозен здравословен проблем. То увеличава риска от голям брой хронични неинфекциозни болести, води до променено физическо, психическо и социално благополучие и увеличава преждевременната смъртност. Доказана е връзката между затлъстяването и редица заболявания като атеросклероза, високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и други. Като резултат се наблюдава съкращаване на живота на заболелите с около 7-10 години.
   При 90% от случаите затлъстяването е свързано с поведенческите фактори и по-специално с нездравословни хранителни навици и понижена двигателната активност, поради което е предотвратимо.
   Световната здравна организация, определя затлъстяването в детска възраст като едно от най-сериозните предизвикателства пред общественото здраве. В последните десетилетия се отчита бързо увеличаване на относителния дял на наднормено тегло при деца.
   И през 2018 г. медицински проблем за детската възраст в региона продължава да бъде затлъстяването. Общият брой на учениците в област Търговище, преминали профилактичен преглед е 8929. От тях 1188 са с регистрирани заболявания, от които 674  са със затлъстяване или 7,55% от всички прегледани ученици (7,48 % за 2017 г,  6,44% за 2016 г., 6,16% за 2015 г., 5.47% през 2014 г. и 4.57% през 2013 г.).
   Профилактиката на затлъстяването започва още в детския период, за да се изградят в съзнанието на детето здравословни навици. В комбинация с активни физически упражнения и достатъчен дневен прием на питейна вода, правилното и балансирано хранене е важен елемент в здравословното израстване на децата.
   Профилактиката срещу наднорменото тегло и затлъстяването е промяна в хранителните навици и мотивацията на хората да увеличат своята физическа активност. Трите най-важни фактора, укрепващи здравето са: физическа активност и спорт, здравословно хранене и създаване на навици за здравословен начин на живот.

В рамките на кампанията РЗИ организира:

•    Обучения за здравословното хранене с деца от детските заведения и ученици от училищата от област Търговище;
•    Срещи с родители на деца от детски заведения от град Търговище;
•    Изработване на здравословни сандвичи от ученици от I ОУ „Хр. Ботев”, IIСУ „Проф. Н.Маринов”, I СУ „Св. Св. Седмочисленици”, ОУ „Кл. Охридски” – гр. Попово;
•    Изработване на плодови шишчета и плодови салати;
•    Провеждане на „Седмица – Аз се движа и съм здрав” в ПГСС „Н.Пушкаров”;
•    Здравословно готвене с ученици от ПГТХВТ – гр. Търговище;
•    Конкурси за рисунка на тема: „Здравословен начин на живот”;
•    Изработване на тематична презентация;
•    Провеждане на празници на здравето в детски градини от областта;
•    Предоставена е на училищата в град Търговище презентация „Принципи на здравословното хранене”, която да бъде излъчвана на видеостените;
•    Изработване на тематични табла в училищата;
•    На медицинските специалисти от здравните кабинети на детски заведения и училища са предоставени презентации по темата;
•    Разпространени са здравно-образователни материали, предназначени за всички възрастови групи от населението;

Снимка 1Снимка 2Снимка 3                   

 

"Повишаване квалификацията на служителите в администрацията на РЗИ-Търговище, чрез обучения"

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейски социален фонд

Адрес:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Адрес на гишето за административно обслужване на клиенти:

гр.Търговище

ул. "Цар Освободител" № 33

Работно време:

08:30 - 17:00ч.

 

 

 

правна информация

Данни:

ЕИК 176031729

Банкова сметка:

BG74UBBS80023110734510 / BIC UBBSBGSF

(при плащане по банков път задължително да се посочва основание за плащането)

Телефон за контакти:

0601 6 41 42 / 0601 6 40 75

факс: 0601/7 75 54

e-mail:

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ;

Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Работно време:

08:30-12:30ч.

13:00-17:00ч.

В случай, когато в служебните помещения има потребители на административни услуги в края на работното време, работата на гишето за административно обслужване на граждани продължава до приключването на тяхното обслужване, но не повече от два астрономически часа след обявеното работно време.